Wat is een Inkjetprinter

Een inkjetprinter is een printer die vloeibare inkt gebruikt, die op papier ‘gesproeid’ wordt. In feite wordt er met wat kracht een druppeltje op het papier gespoten. Er zijn zwart/wit en kleuren inkjetprinters. De allereerste inkjetprinter dateert van april 1971.

De eerste inkjetprinter voor consumenten kwam in 1984 in de markt en was van Hewlett Packard: de ThinkJet.

Het kenmerk van de inkjetprinter is dat ze in verhouding er goedkoop zijn, dit in tegenstelling tot de inkt. De inkt van injetprinter is relatief duur, en is ook het gedeelte waar de fabrikant de winsten op maakt.

Hoe werkt een Inkjetprinter

Een inkjetprinter bestaat grofweg uit 5 gedeeltes:

  1. Het printerkop gedeelte
  2. De papier aanvoer
  3. De voeding
  4. Het elektronische gedeelte
  5. De interface

De printerkop

Het hart van de printer is de printerkop. De printerkop bevat een groep inktkanalen die gebruikt worden om druppels inkt op het papier schieten. Printerkoppen kunnen in de printer zitten maar ook vast op de inktcartridge worden meegeleverd.

Cartridge
Cartridges zijn de inktpatronen die in de printer moeten. Cartridges komen in verschillende variaties. Voobeelden hiervan zijn gescheiden zwart en kleuren cartridges, één cartridge die kleur én zwart print, of zelfs gescheiden zwart en ook gescheiden kleuren cartridges. Dit hangt allemaal af van het model en merk van de printer.

Printerkop stappenmotor
De printerkop stappenmotor verplaatst de printerkop zeer precies heen er weer over het papier. Veel printers hebben een stappenmotor die ook de printerkop op een special gereserveerd plek brengen als de printer niet gebruikt wordt. Dit verlengt de levensduur van de cartridges.

De riem
Via de riem word door de stappenmotor de printerkop op en neer bewogen.

De stabilisatie stang
Deze stang geleid de printerkop zodat hij mooi strak en recht op en neer kan bewegen.

Papieraanvoer

Sommige printers hebben een bak onder zich waarin je papier doet. Andere printers hebben aan de achterkant een invoer waarin je het papier zet, deze kunnen vaak minder papier bevatten dan een bak aan de onderkant.

Het papier wordt aan de hand van rubber rollers in de printer getrokken. Deze rollers worden ook aangedreven door een stappenmotor waarmee precies wordt geregeld hoe snel het papier door de printer gaat terwijl er op geprint wordt.

De voeding

De voeding van de printer is een doodnormale transformator. Deze kan intern zijn verwerkt, maar ook extern bij de printer zitten.

Het elektronische gedeelte

Een kleine print met elektronica componenten in de printer regelt de bewegingen van de motoren op het juiste moment en de communicatie met de computer op het moment dat er een print naar de printer wordt gestuurd.

De interface poort

Alle printers worden tegenwoordig geleverd met een USB poort om met de computer te communiceren. Wat tegenwoordig ook voorkomt op printers zijn WLAN, Bluetooth en/of een netwerk aansluiting. Het groeiende gebruik van WLAN (WiFi netwerken) zorgt dat de printers geen kabelverbinding meer nodig hebben.

Vroeger was de standaard een zo genoemde parallelle poort, die al enige jaren druk bezig is met uitsterven.

Goed om te weten

De cartridges van een inkjetprinter kunnen verstopt raken als ze een lange tijd niet gebruikt worden. Zorg dus dat je regelmatig iets afdrukt.