Koelvloeistof Verversen

Koelvloeistof moet op voorschriften van de fabrikant na bepaalde periode worden ververst.

Hoe werkt koelvloeistof verversen

  1. Zorg dat de motor koud is en verwijder de dop van het expansievat.
  2. Zet de bedieningsknop van de verwarming op warm.
  3. Laat de vloeistof uit de motor lopen door het, eventueel aanwezige, kraantje te openen of de plug te verwijderen. Deze moet onderin de radiateur zitten en soms is ook in het motorblok nog een plug aangebracht welke verwijderd moet worden. Als er geen aftappunten aanwezig zijn dan maak je de onderste vloeistofslang los van de radiateur. Vang de vloeistof op in een bak.
  4. Als de vloeistof er volledig is uitgelekt sluit je de aftappunten weer. Controleer of de eventuele rubbertjes nog goed zijn, om lekker te voorkomen.
  5. Als alle aftappunten gesloten zijn moet de radiateurdop, indien aanwezig, ook verwijderd worden. Het kan zijn dat dit met een sleutel moet.
  6. Vul de radiateur via het gat waar de vuldop zat tot deze geheel gevuld is.
  7. Vul het koelsysteem nu verder via de opening van het expansievat tot de voorgeschreven hoogte.
  8. Laat de motor stationair draaien en controleer hierna nog een keer het peil. Doe dit vervolgens nog een keer als de motor koud is.

Goed om te weten

  • Het kan zijn dat er bij sommige automerken ontluchtingsnippels zijn aangebracht in hooggelegen punten van het koelsysteem. Open deze als ze aanwezig zijn voor het aftappen, en sluit ze snel als er koelvloeistof uit komt bij het warmdraaien van de motor.