Wat is een autocomputer

Ieder jaar worden de auto’s weer gecompliceerder. Steeds meer handelingen worden geautomatiseerd en veel dingen wordt elektronisch veiliger gemaakt. Ook komt er steeds meer comfort in een auto doordat het elektronisch wordt geregeld. Dit wordt bijna allemaal geregeld door autocomputers.

Hoe werkt een autocomputer

Voor het comfort en de veiligheid is het begonnen met het management van de motor. Hierbij wordt er door deze computer geregeld hoeveel brandstof er ingespoten moet worden in de motor en wordt er aan de hand van metingen aan de uitstoot van de uitlaatgassen een zo schoon mogelijke verbranding berekend. De management computer is vaak de meest snelle en complexe computer die je in de auto tegen komt.

Binnen in de autocomputer

ECU
Als we praten over een motor management computer die ook wel ECU (Electronic Control Unit) wordt genoemd dan heeft deze verschillende input nodig om juiste output te kunnen geven. Deze input wordt aangereikt door sensoren die zich in en om de motor bevinden. Deze sensoren meten bijvoorbeeld de temperatuur van de olie, koelvloeistof en de temperatuur van de lucht is die de motor in gaat. Met deze gegevens maak hij miljoenen berekeningen en kan hij bepalen wanneer hij het beste de brandstof kan ontsteken en hoe lang een injector open moet staan om de juiste hoeveelheid benzine toe te voegen. De computer is geprogrammeerd om zo zuinig en milieuvriendelijk mogelijk te rijden.

Processor

Bij een autocomputer moet je niet denken aan processors die je ook in je PC tegen komt. De processor van een autocomputer werkt vaak op een 25 keer lagere snelheid dan een PC. Aangezien een autocomputer veel minder hoeft te rekenen dan een PC zijn ze heel erg snel in waar ze voor gemaakt zijn.

Vertalen

Een autocomputer is opgebouwd uit meer onderdelen dan alleen een processor. Sommige onderdelen zijn bijvoorbeeld om alle input van de sensors om te zetten naar begrijpelijke digitale gegevens voor de processor. De gegevens die de processor teruggeeft zijn altijd digitaal en zullen in sommige gevallen moeten worden omgezet naar analoge gegevens om de verschillende componenten aan te sturen.

Diagnose

Een belangrijk onderdeel dat ook bij een autocomputer hoort is een diagnose stekker, waar bij problemen een externe computer aan kan worden gesloten. Met deze externe computer kan worden gekeken waar foutmeldingen voorkomen en aan de hand daarvan kunnen problemen worden opgelost.

Dit is de basis van een management computer, maar alle autocomputers zullen op een ongeveer gelijke manier te werk gaan. ABS, airbags en airco zijn voorbeelden van onderdelen die bij nieuwere auto’s vaak door een autocomputer worden geregeld.