Waarom remvloeistof bijvullen

Remvloeistof is een stof met een hoog kookpunt (i.v.m. hoge hittevorming tijdens het remmen), dat wordt gebruikt in het leidingsysteem van de remmen. Remvloeistof is ook zeer onsamendrukbaar om zo de hydraulische druk over te brengen. Door bijvoorbeeld een lek kan het voorkomen dat de remvloeistof onder het minimale peil komt. Hierdoor kan remmen onmogelijk worden, en veel nieuwe auto’s gebruiken de remvloeistof ook in het koppelsysteem, waardoor schakelen moeilijk of onmogelijk kan worden.

Auto’s zijn altijd uitgerust met een indicatie lampje dat aangeeft dat het peil van de remvloeistof te laag is, als deze brand is het dus hoog tijd om de remvloeistof bij te vullen.

Hoe werkt remvloeistof bijvullen

Remvloeistof bijvullen is geen ingewikkelde klus. Onder de motorkap zit een reservoir waarin je de vloeistof kunt gieten. Remvloeistof kun je in de meeste autoshops of bij een tankstation halen.

Er bestaan twee soorten remvloeistof:

  • Remvloeistof op basis van glycol. Dit is het type DOT 3, DOT 4, DOT 4 ESP en DOT 5.1.
  • Remvloeistof op basis van siliconen. Dit is het type DOT 5.

Het verschil tussen de remvloeistoffen is het kookpunt. Het meest gebruikte type is DOT4 (wat in dit geval een kookpunt aangeeft van 230 graden Celsius). In het instructieboek van de auto is te achterhalen welk type geschikt is voor het voertuig.

Zoals op de afbeelding is te zien staan er verschillende logo’s op de dop van het reservoir. Controleren hiermee of je de juist dop hebt. Niet alle logo’s hoeven aanwezig te zijn.

Vullen

Het bijvullen moet zorgvuldig gebeuren. Zorg dat je geen vloeistof op je handen krijg. Na het verwijderen van de dop kan de vloeistof in het reservoir gegoten worden. Let daarbij op dat op het reservoir zelf een min. (minimale) en een max. (maximale) waarde is aangegeven. Schenk niet meer dan de maximum waarde in het reservoir. Draai na het vullen de dop goed terug om het bijvullen van de remvloeistof af te ronden.