Waarvoor het oliepeil van de motor controleren

Het oliepeil van de motor controleren moet regelmatig gebeuren, om problemen aan de motor te voorkomen. Bij te weinig olie kan een motor ernstige schade oplopen, het is daarom goed om deze actie 1 keer per week uit te voeren. Bij nieuwe of gereviseerde motoren is het beter de controle in het begin vaker te doen, omdat een nog niet goed ingelopen motor een hoger olieverbruik kan hebben.

Hoe werkt het oliepeil van de motor controleren

Om het oliepeil goed te peilen volg je de volgende instructies goed op. Zonder alles acties is het niet goed mogelijk om een juiste meting te doen.

Zorg dat het voertuig horizontaal staat, zodat de olie recht onder in de motor ligt.
Laat de motor ten minste 10 minuten niet lopen, anders zit de olie nog door de hele motor en geeft de peilstok een te lage waarde aan.
Trek de peilstok uit de motor. Deze zit meestal aan de zijkant in de motor gestoken.

Maak de onderkant van de peilstok droog met een schone niet-pluizende doek.

Steek de peilstok weer in de motor, en zorg dat hij er weer goed in zit.
Trek de peilstok er weer uit.
Lees het peil af. Dit doe je door te kijken of de olie tussen de merktekens zit. Hierbij wordt vaak een minimale en een maximale waarde voor het oliepeil aangegeven. Deze merktekens spreken meestal voor zich, raadpleeg anders het instructieboekje van de fabrikant. Zorg dat het peil nooit onder het onderste merkteken komt.
Als het peil goed is, mag de peilstok terug in de motor. Is het peil te laag, dan is het zaak om olie bij te vullen.

Goed om te weten

Zorg er voor dat er geen vuil via het gat van de peilstok in de motor komt.
Als de motor zwaar belast wordt (aanhanger, of in de bergen bv.), zorg er dan voor dat het peil helemaal bovenin staat. Dit voorkomt dat de olie te heet wordt.
Tijdens een lange rit de olie peilen is een goed idee. Zorg voordat je gaat dat je minimaal 1 liter van de juiste olie meeneemt.
Kijk naar de olie om problemen te ontdekken. Als de olie een licht grijze kleur heeft dan zit er waarschijnlijk koelvloeistof bij. Dit betekent dat er ergens een lek zit, spoor deze op, of laat deze opsporen.
Mocht het oliepeil juist stijgen tussen de peilingen door, dan kan dit komen doordat er brandstof bij de olie zit. Dit kan ontstaan door een lekkende brandstofpomp. Spoor dit lek op, of laat deze opsporen.
Breng het peil niet boven het bovenste merkteken, dit teveel wordt snel verbruikt en kan olielekkage veroorzaken.
Aan de olie is niet te zien of hij ververst moet worden, zorg dus dat je het aantal kilometers bijhoud.