Strict Standards: Declaration of SkinSGuMax::initPage() should be compatible with SkinTemplate::initPage(OutputPage $out) in /home/powles/domains/hoehetwerkt.nl/public_html/skins/SGuMax.php on line 70
Blinderen Autoruiten - HoeHetWerkt.nl

    Strict Standards: Only variables should be passed by reference in /home/powles/domains/hoehetwerkt.nl/public_html/skins/SGuMax.php on line 154
  • Aanmelden

Blinderen Autoruiten

Uit HoeHetWerkt.nl

Ga naar: navigatie, zoeken
Moelijkheidsfactor
★★★★
Benodigde materialen
Raamfolie
Benodigde gereedschappen
Föhn
Schaar/mes
Afwasmiddel
Plantenspuit
Spatel (eventueel)
Gereedschap voor demontage

Inhoud

Wat is autoruiten blinderen

Autoruiten blinderen is het beplakken van bepaalde autoruiten met een speciale folie. Deze folie bevat een tint, waardoor de autoruit donkerder wordt. Ramen blinderen wordt vaak gedaan omdat het bijvoorbeeld mooi is, warmte werend is, of omdat er om bepaalde redenen niet bij de auto naar binnen mag worden gekeken. Let op dat er een aantal wetten zijn voor het blinderen van ramen.

Hoe blinderen werkt

Het blinderen wordt in dit artikel uitgelegd in een aantal fases. Volg deze op voor een goed resultaat. Het blinderen geeft namelijk alleen bij erg secuur werken een resultaat waar je tevreden mee kunt zijn. Opnieuw beginnen is jammer van de tijd.

01 De ramen vrij maken of verwijderen

Als het raam kan worden verwijderd is het vaak makkelijker om deze te verwijderen, je kunt zo het raam makkelijk bewerken door het vlak te leggen. Vele ramen zitten tegenwoordig helaas gekit, zodat makkelijk verwijderen niet zomaar gebeurd is. Je zult daardoor het raam moeten laten zitten en het dus vanuit de auto moeten doen, het folie wordt namelijk aan de binnenkant van de auto op het raam geplakt. Om te beginnen neem je hiervoor alle onderdelen die in de weg zitten uit de auto weg. Het raam moet volledig toegankelijk zijn. Dit betekend vaak ook dat de plafond bekleding weg zal moeten. Ook het verwijderen van de stoelen en vele overige interieurdelen is vaak een vereiste om makkelijk te kunnen plakken.

02 Het folie op maat maken

Om de folie op maat te maken kun je deze het makkelijkste eerst tegen de buitenkant van het raam houden en dan rondom ruw afsnijden. Spuit het raam eerst nat met water, op deze manier blijft namelijk het folie een beetje tegen het raam kleven. Let er goed op dat de plakkant van de folie aan de juiste kant zit! Anders zal je straks tijdens het plakken het folie moeten draaien, waardoor het niet meer past. Na het ruw op maat maken aan de buitenkant, kun je op dezelfde manier het folie aan de binnenkant op precies de juiste maat maken. Maak het raam weer nat, om makkelijk te kunnen werken.

03 Het folie föhnen

Bij sommige erg bolle ruiten is het nodig om het folie eerst een bollere vorm te geven, anders krijg je plooien in het folie. Dit kan door deze met een föhn te bewerken. Ook dit doe je aan de buitenkant van het raam, aangezien deze bijna dezelfde bolheid heeft als de binnenkant, maar het veel makkelijker werken is. Hierbij moet goed worden opgelet dat je het folie niet te warm maak zodat het verbrand, maar bij een te koude temperatuur ontstaat weer geen bolheid. Dit is dus een kritisch puntje waar veel aandacht voor vereist is.

04 Het raam schoonmaken

Misschien wel een meest belangrijke punt, het schoonmaken van het raam. Zorg dat hij aan de binnenkant volledig vetvrij is en geen stof of andere deeltje bevat. Deze komen na het plakken namelijk heel duidelijk in beeld. Om te kunnen zien of de ruit goed schoon is kun je het beste het raam ook aan de buitenkant goed schoon maken. Zo kun je door de ruit heen kijken om te zien of hij echt schoon is. Zorg ook dat het folie niet vol met stofdeeltjes, deze deeltjes kunnen namelijk tijden het plakken ook makkelijk op de ruit terecht komen.

05 Het folie plakken

Als het folie een goede maat en bolheid heeft wordt het tijd voor het plakken. Hiervoor maak je de ruit nat met water dat een beetje afwasmiddel bevat. Dit gaat het makkelijkst doormiddel van een plantenspuit. Maak het raam goed nat, zodat je er zeker van bent dat er geen droge plakken meer zijn. Te nat kan niet. Maak nu een hoek van de folie los en spuit deze ook nat. Leg deze op de juiste plek en haal de rest van het folie in fasen van natspuiten en losmaken er af.

06 Het folie droogstrijken

Nu het folie volledig op de ruit is aangebracht gaan we beginnen met het droogstrijken. Dit doe je door vanuit het midden van het raam door middel van bijgeleverde spatel het water dat tussen de ruit en het folie zit er tussenuit te strijken. Zorg dat je hierbij constant oplet dat het folie recht blijft zitten en er geen bobbels meer overblijven of juist ontstaan. Doe dit liever te lang dan te kort, aangezien folie weer kan gaan bobbelen als het nog nat is. Zorg dus dat er zo veel mogelijk water weg is.

07 Nazorg

Als je klaar ben met het droogstrijken, zorg dan dat je de boel de eerst komende uren in de gaten houd. Mochten er namelijk nog bobbels ontstaan, dan heb moet je er snel bij zijn om deze op een zo goed mogelijke manier te kunnen herstellen.

Goed om te weten

Om ramen zelf te kunnen blinderen op een nette manier zul je enige handigheid en geduld moeten hebben. Ben je onhandig en heb je geen geduld, laat het dan doen door een vakman. Gebruik voor het blinderen een stukje kwaliteitfolie, hiermee zijn namelijk betere resultaten te behalen.

Links

infopolitie.nl over de regels en wetgeving rondom blinderen