Reumatoïde

Wat is Reumatoïde artritis

Reuma is een verzamelnaam voor een groot aantal aandoeningen van het bewegeningsapparaat. Reumatoïde artritis is daar een voorbeeld van. Reumatoïde artritis is een veel voorkomende vorm van reuma. Dit is een onstekingsproces dat zich uit in de gewrichten en dat zich op iedere leeftijd kan openbaren. Het begint meestal tussen het dertigste en veertigste levensjaar en komt meer voor bij vrouwen als bij mannen.

Hoe werkt Reumatoïde artritis

Er is nog niet veel bekend over de oorzaak van Reumatoïde artritis. Wat we wel weten dat sommige mensen de ziekte eerder krijgen dan anderen.

Reumatoïde artritis begint sluipend. De eerste verschijnselen zijn vermoeidheis, weinig eetlust, sterk transpireren ( vooral s’nachts ) en pijn en stijfheidvan de gewrichten, vooral bij het opstaan. In het begin zullen vaak de kleine gewrichten van vingers en tenen worden aangetast, later treden de onstekingsverschijnselen op aan middelgrote gewrichten zoals pols, elleboog en enkel. De ontsteking begint in het gewrichtskapsel. Het binnenste deel van het gewrichtskapsel, dat de gewrichtsholte omgeeft word dikker door de ontsteking. Door uittreden van vocht in de gewrichtsholte ontstaat een zwelling. Daardoor ontsaat pijn en stijfheid van gewricht en dat heeft weer bewegingsbeperking tot gevolg. In ernstige gevallen worden ook het laagje kraakbeen dat de bot bedekt en het bot zelf aangetast, waardoor er een verwoesting van het gewricht optreed.

Goed om te weten

  • Blijf zoveel mogelijk in beweging in de gewrichten houden of weer terug te krijgen
  • Voorkom dat de gewrichten in een ongunstige stand komen te staan
  • Houd de spieren in goede conditie