Motorolie

Wat is Motorolie

Motorolie is nodig voor de smerig van de motor van een voertuig met verbrandingsmotor. Zonder deze olie zouden de bewegende delen in de motor snel vast lopen, waardoor de motor onbruikbaar wordt. De motorolie is daardoor een belangrijk onderdeel van de verbrandingsmotor.

Hoe werkt Motorolie

Motorolie een een gladde stroopachtige vloeistof die er voor zorgt dat bewegende delen in een verbrandingsmotor die langs elkaar lopen elkaar niet beschadigen. Dit gebeurd door er een dunne laag olie tussen te laten lopen. Op deze manier kan alles soepel z’n werkt doen.

Twee types olie

Wat motorolie betreft, maakt men een onderscheid tussen minerale en synthetische olie. Zowel de productie als het aangewezen gebruik in bepaalde omstandigheden lopen uiteen.

Minerale motorolie

Minerale olie bekomt men via het destilleren van ruwe aardolie. Onder normale omstandigheden is dit type motorolie een goede keuze.

Synthetische motorolie

Synthetische olie is het product dat voortvloeit uit een petrochemisch proces. Bij synthetische olie maakt men een extra indeling tussen semi- en volsynthetische olie. In vergelijking met minerale motorolie biedt synthetische motorolie verschillende voordelen. Zo is er in de eerste plaats sprake van een heel goede smering zowel onder normale als onder extreme omstandigheden, aangezien synthetische olie gemakkelijker in alle hoekjes en gaatjes van de motor doordringt.

Bij lagere buitentemperaturen zorgt synthetische olie voor een betere viscositeit wat de koudstart vergemakkelijkt waardoor je brandstof uitspaart vanwege een lagere motorwrijving. Deze olie is ook beter opgewassen tegen hogere motortemperaturen. Kortom, synthetische motorolie kent een langere levensduur zodat je de olie minder vaak moet verversen. Let wel, om optimaal te kunnen genieten van de voordelen van synthetische motorolie is een modern motortype aangewezen.

Goed om te weten

Gezocht: wat mag gemengd worden en wat niet.