Waarom een laptop als Windows Media Center
Je wilt graag een Windows Media Center (HTPC), maar dat is wat te duur voor het aantal keren dat het gebruikt wordt. Je download zo nu en dan een film, en die wil je die graag op je nieuwe Full HD tv kunnen kijken? Muziek en foto’s op de TV afspelen? Om daarvoor een volledig Media Center aan te schaffen is onzin. We gaan hier dus een laptop voor gebruiken, die je op het moment dat het nodig is aansluit op je TV en versterker.
Bekijk eens of je de vaste PC niet kunt vervangen door een laptop, of heb je toevallig net een nieuwe laptop nodig? Zorg dan dat deze klaar is om als Media Center te kunnen functioneren!
Hoe een Laptop als Windows Media Center werkt
Als Media Center dienen kan bijna elke laptop, maar om bijvoorbeeld een Full HD film te kunnen bekijken met 5.1 geluid zullen sommige componenten en software aan bepaalde eisen moeten voldoen.
Software
Op het moment is Windows Vista het besturingssysteem dat veruit het meeste geleverd wordt op nieuwe laptops. Niet iedere versie van Windows Vista heeft Windows Media Center als mogelijkheid. Windows Media Center is het meest gebruikte Media Center software, waardoor dit de juiste is om te gebruiken.
Er zijn twee versies die geleverd worden met deze software, en dat is Windows Vista Home Premium en Windows Vista Ultimate. Als geen van deze twee op de laptop is geinstalleerd is het niet mogelijk om Windows Media Center te gebruiken, het achteraf installeren van Windows Media Center is namelijk niet mogelijk.
Er zijn meerdere besturingssystemen waarop een mediacenter mogelijk is, en er zijn meerder programma’s buiten Windows Media Center waarmee het mogelijk is. Aangezien Windows Media Center de meest gebruikte is, is er veel informatie te vinden, en is er vaak de meeste ondersteuning voor de verschillende functies.
Hardware
De hardware componenten zijn afhankelijk van wat je precies allemaal wil doen met je Media Center. Deze beschrijving gaat uit van twee vereisten, Full HD films bekijken en minimaal 5.1 geluid. Als aan deze twee mogelijkheden kan worden voldaan zijn bijna alle functies waarvoor een Media Center nog meer gebruikt wordt gedekt.
Processor
De processor zal een tamelijk krachtige moeten zijn, aangezien het kijken van Full HD enige processor kracht vereist. Het is wel afhankelijk van de videokaart, aangezien deze tegenwoordig in staat zijn veel van deze functies over te nemen, maar wie bijvoorbeeld een niet-standaard H.264 bestand wil afspelen, heeft toch nog enige processorkracht nodig.
Voor Intel is een Core 2 Duo het minimale wat in de configuratie aanwezig moet zijn om zonder haperingen de verschillende bestanden af te spelen.
Videokaart
Videokaarten zijn tegenwoordig steeds vaker in staat om Full HD content af te spelen. Dit betekend dat de processor een stuk minder belast wordt. Het probleem hierbij is dat een laptop niet vaak met bijster goede videokaart wordt uitgerust, aangezien deze altijd op het moederbord zit omdat er geen losse insteekkaart mogelijk is.
Een 780G chipset is een beginner voor deze mogelijkheden op AMG gebied, en de GeForce 9400 is voor Intel de minimale chipset die nodig is om een videokaart te hebben die het afspelen voor z’n werk neemt. Zorg dat je een van deze of hoge hebt, en Full HD afspelen moet geen probleem zijn.
Intern Geheugen
Het intern geheugen is niet zo heel belangrijk voor een Media Center, 2GB is ruim voldoende om een goede werking te garanderen.
Harde schijf
De grootte van de harde schijf hangt helemaal af van eigen belangen. Download je veel en wil je het lang bewaren, dan zal een grote opslag ruimte een vereiste zijn. 320GB is toch wel een minimale grootte om een beetje lekker bestanden te kunnen wisselen en downloaden.
Uitgangen
De uitgangen op de laptop zijn nodig om het beeld en geluid te kunnen doorzetten naar de TV en versterker. De belangrijkste hiervan is de HDMI aansluiting. HDMI is de standaard voor het doorzetten van HD materiaal en is hierdoor een vereiste voor de Media Center laptop.
Er zijn ander mogelijkheden, maar deze brengen hun nadelen met zich mee. Tevens is het zo, dat als een laptop is uitgerust met HDMI, hij veelal ontwikkeld is richting Media Center doeleinden, en daardoor de rest van de componenten er vaak ook op zijn afgestemd.
Beeldscherm
Als er toch een nieuwe laptop komt, zorg dan dat deze een scherm verhouding heeft van 16:9. Dit is het nieuwe scherm formaat van PC’s en laptops waar het oude 16:10 plaats voor moet maken. Op het moment is het ook zo dat 16:9 laptops meer componenten heeft die nodig zjin rondom Media Center doeleinden. Dit is geen vereiste.
TV kaarten
Er zijn tegenwoordig ook laptops met ingebouwde digitale tuners, en dan vooral voor Digitenne (DVB-T). Dit klinkt leuk, maar hiermee is alleen Nederland 1, 2 en 3 te ontvangen, de rest is namelijk gecodeerd. Om te decoderen is een zogeheten CAM-Module nodig, waar het pasje van Digitenne in moet. Dit zal alleen mogelijk zijn door erxterne apparaten aan te sluiten op de USB.
Er zijn veel oplossingen om TV te kijken via de laptop, maar deze vereisen allemaal externe apparaten. Op dit onderwerp gaan we in dit artikel niet in, aangezien de vereisten kijken van Full HD films op 5.1 geluid waren.
Een laptop is een ondergeschikt om fatsoenlijk TV te kunnen kijken, aangezien je dan bijvoorbeeld ook gebruik wilt maken van het opnemen van TV uitzendingen en degelijken. Dit betekend dat de laptop ten alle tijden bij de TV moet blijven staan, waardoor deze niet meer voor andere doeleinden kan worden gebruikt. Hierdoor is het aanschaffen van een Media Center een beter oplossing voor het kijken van TV.