Intercooler

Wat is een intercooler

Een intercooler is een soort radiateur die vooral bij verbrandingsmotoren met een turbolader of compressor gebruikt wordt. Een intercooler wordt gebruikt om de inlaatlucht te koelen.

Hoe werkt een intercooler

Een “intercooler” of temperatuurwisselaar wordt tussen de turbocompressor en de motor geplaatst, en dient om de lucht af te koelen voordat het de motor ingaat. Het is een soort radiator waar de warme lucht op weg naar de motor doorheen gaat. De radiator wordt afgekoeld door de wind die tijdens het rijden ontstaat, waardoor de warme lucht in de radiator ook afkoelt. Een intercooler zit normaalgesproken aan de voorkant van het voertuig, zodat de koude buitenlucht door de radiator waait.

Zoals je kan lezen in hoe een turbo werkt, hoe warmer de lucht, hoe meer plaats het inneemt, en dus hoe minder ervan in de motor kan. Door plaatsing van een intercooler tussen de turbolader en het inlaatspruitstuk van de motor krijg je een daling van de temperatuur, met als gevolg dat de aangezogen lucht gecomprimeerd wordt. Hierdoor wordt er meer lucht in de verbrandingskamers geperst en dus ook meer zuurstof.

Goed om te weten

Een intercooler wordt wel eens direct onder de motorkap gemonteerd. De lucht wordt dan via een zogenaamde “luchthapper” die op de motorkap zit op de intercooler gericht. Een “luchthapper” wordt vaak gezien als kenmerk van een sportief uiterlijk, terwijl het technisch gezien een goede locatie is voor de intercooler.