Bougie Vervangen

Waarom een bougie vervangen

Een bougie is een slijtbaar onderdeel. Deze moet op zijn tijd vervangen worden. Als dit niet gebeurd kan een auto slecht gaan starten en/of slecht gaan lopen. Dit komt omdat de bougie geen goede vonk meer geeft, wat als gevolg heeft dat er geen juiste verbranding in de motor ontstaat.

Hoe werkt een bougie vervangen

Een bougie vervangen is opzich geen moeilijke klus. Om deze nog makkelijker te maken, is er een speciaal gereedschap nodig. Dit is een bougiesleutel. Een bougiesleutel lijkt vaak erg op een pijpsleutel, maar het verschil is dat de bougiesleutel de bougie meteen meeneemt als deze los is en je de bougiesleutel verwijderd. Een bougiesleutel heeft namelijk een rubberen ring, waartussen de bougie blijft hangen.

De bougiekabels verwijderen

Voordat je bij een bougie kunt komen moet eerst de bougiekabel worden verwijderd. Zorg ten alle tijden dat de motor niet loop als dit wordt uitgevoerd. Als je meerdere bougiekabels tegelijk verwijderd, houd dan goed in de gaten waar ze terug moeten. Deze hebben namelijk maar 1 juiste volgorde. Het kan zijn de er wat andere delen, zoals kuntstof kappen rond de motor moeten worden verwijderd voordat de bougiekabels en de bougies bereikbaar zijn.

De oude bougie verwijderen

Als je de bougiekabel hebt verwijderd steek je de bougiesleutel over de bougie. Let op dat de sleutel er goed op zit en je de juiste maat sleutel hebt voordat je de bougie los draait. Als dit zeker is kun je beginnen met het los draaien van de bougie. Doe dit rustig aan, en voer de kracht rustig op als de bougie los wil komen. Zodra de bougie los komt draai je net zo lang totdat je het idee hebt dat hij los is van het motorblok. Haal vervolgen rustig de bougiesleutel naar je toe, en zorg dat de bougie meteen mee komt.

De nieuwe bougie aanbrengen

De nieuwe bougie aanbrengen gaat in omgekeerde volgorde als bij het verwijderen. Steek de bougie in de bougiesleutel en plaats dit terug in het motorblok. Als deze weer richting plaats is, draai je zonder kracht te geven de bougiesleutel rond totdat je voelt dat de bougie in het schroefdraad zit. Zorg te alle tijden dat je hierbij geen kracht gebruikt, dit kan namelijk het schroefdraad in het blok beschadigen, waardoor het mogelijk is dat de bougie niet meer goed in het blok kan worden gemonteerd. Er komen hoge kosten kijken bij het herstellen van deze schade.

Als zeker is dat de bougie goed in het schroefdraad zit kan hij volledig worden aangedraaid. Of een bougie goed is aangedraaid kun je voelen tijdens het aandraaien. Op het einde gaat hij heel even iets zwaarder, waarna hij vrij snel heel zwaar gaat. Op dat moment moet je stoppen. De borgveer is op dat moment volledig in elkaar gegaan en houd de bougie op zijn plaats. Verder draaien heeft geen zin en kan alleen maar vervelende beschadigingen aan het motorblok veroorzaken.

De bougiekabels aansluiten

Sluit de bougiekabel weer aan op de juiste bougie.

Goed om te weten

De elektrodenafstand van een bougie kan handmatig (moeten) worden ingesteld. Voor de juiste afstand kun je bij de verkopende partij terecht.
Er zijn veel verschillende soorten bougies, laat je goed informeren over het juiste type.