Wat is Bluetooth
Bluetooth is ontwikkeld door een groep fabrikanten van elektronische apparatuur als computers, GSM telefoons, toetsenborden en hoofdtelefoons. De opzet van bluetooth is om verschillende elektronische apparaten draadloos met elkaar te kunnen laten communiceren. Het is de bedoeling dat veel apparaten die nu een verbinding hebben middels een kabel in de toekomst via een bluetooth radioverbinding gaan werken. Drie voordelen voor de gebruikers van bluetooth zijn dat het draadloos is, dat het niet duur is en dat het heel makkelijk werkt.
Hoe werkt Bluetooth
Bluetooth maakt gebruik van radiosignalen. De frequentie waar bluetooth gebruik van maakt is 2,45 gigahertz. Deze frequentie is internationaal gereserveerd voor de industrie, wetenschap en medische apparaten.
Problemen met andere apparaten
Er zijn al veel apparaten die gebruik maken van deze frequentie zoals de babyfoon, garagedeur openers en nieuwere draadloze telefoons. Het moeilijkste bij het ontwerp van bluetooth was dan ook dat het op de zelfde frequentie moest kunnen werken zonder problemen en storingen te veroorzaken.
Oplossingen
Een manier om problemen te voorkomen is opgelost door een zwakke zender van 1 milliwatt te gebruiken. Bij draadloze telefoons kan dit oplopen tot wel 3 watt. Door dit lage wattage kan met bluetooth een afstand van ongeveer 10 meter worden bereikt. Dit lage wattage weerhoud bluetooth er niet van om door muren heen te kunnen zenden en daardoor is het mogelijk om met apparaten in andere ruimtes te communiceren.
Een tweede probleem om storing te voorkomen is door bluetooth 1600 keer per seconden te laten wisselen tussen 79 verschillende frequenties. Door deze techniek is het bijna onmogelijk dat een ander bluetooth apparaat op de zelfde frequentie zijn werk doet. Ook is het zo dat storing door babyfoon of draadloze telefoon niet merkbaar is doordat bluetooth maar een fractie van een seconde op de zelfde frequentie zit.
Als twee of meer bluetooth apparaten bij elkaar in de buurt komen dan gaan deze automatisch kijken of ze elkaar nodig hebben. Mocht dit zo zijn dan gaan ze vanzelf tussen de zelfde frequenties wisselen zodat ze constant met elkaar in contact blijven. Hierdoor vormen ze dan een zongenoemd PAN (Personal-Area Network). Zo kan er in het zelfde bereik ook een ander aantal apparaten op een andere manier van frequentie wisselen en dus een eigen netwerk beginnen zonder dat ze de andere storen.
Zo kan er dus een bluetooth telefoon met zijn basisstation communiceren terwijl je er naast met je bluetooth koptelefoon naar je bluetooth stereo aan het luisteren bent. Daarnaast zou je ook die brief die je aan het typen bent op je laptop in de kamer er naast kunnen afdrukken op je bluetooth printer.