Wat is compressie meten bij benzine en LPG motoren

Om een motor het volle vermogen te laten leveren, moet de compressiedruk gelijk liggen aan de door de fabrikant opgegeven waarden. Dit betekend dat er geen lekkage in de cilinder mag optreden. In- en uitlaatkleppen, pakkingen en de zuigerveren moeten dus goed afdichten omdat er anders krachtverlies optreed. Zonder het juiste vacuüm, dat te laag kan zijn door lekke inlaatspruitstuk pakkingen, verbrande kleppen of versleten zuigerveren, kan niet op efficiënte wijze het juiste benzine/luchtmengsel voor de motor worden geleverd. Om te achterhalen of er lekkage in een motor zit doe je een compressie meting.

Speciale gereedschappen die nodig zijn voor een compressiemeting zijn een compressiemeter en een bougiesleutel.

Hoe werkt compressie meten bij benzine en LPG motoren

Voordat je met een compressie meting kunt beginnen zorg je dat de motor warm is. Nadat de motor is opgewarmd zet je hem uit en verwijder je eerst de bougiekabels. Hierna verwijder je de bougie van de te meten cilinder. Stop of draai de compressiemeter in dat bougiegat, trap het gaspedaal in en laat de startmotor een keer of 5 rondgaan. Je kunt nu de compressie van de cilinder aflezen op de meter. Tijden deze sessie zorg je er voor dat er geen lucht tussen het bougiegat en de compressiemeter ontsnapt (als je een compressiemeter het met een drukplug, in plaats van een draaiplug), hierdoor geeft de meter namelijk foute waarde aan. Op deze manier kun je alle cilinders een voor een meten. Na een meting draai je de bougie weer terug.

Noteer alle waarden van de verschillende cilinders. Deze waarde ga je vergelijken met de opgegeven fabriekswaarde. Normaal gesproken wordt bij fabriekswaarde ook opgegeven hoeveel deze mogen afwijken. Als je ergens waarden hebt die te veel afwijken dan weet je dat je daar moet gaan zoeken naar het probleem. Dit kan verschillende oorzaken hebben, zoals de eerder hierboven beschreven lekke inlaatspruitstuk pakkingen, verbrande kleppen of versleten zuigerveren.

Goed om te weten

Let goed op bij het verwijderen van de bougiekabels dat je onthoud hoe en waar deze terug moeten.
Je meet met dit artikel de compressie, dit is niet het zelfde als de compressieverhouding van een cilinder
Zorg dat je bougies zorgvuldig terugdraait zodat je niet het draad in de cilinder beschadigd.