Wat is AGP

Een Accelerated Graphics Port of AGP is een poort aanwezig op het moederbord van een computer voor een grafische kaart. Het is de opvolger van de PCI-insteekkaart voor grafische kaarten. De AGP poort werd geïntroduceerd in 1996 door Intel.

In 2005 heeft PCI Express AGP opgevolgd. PCI Express, dat niet alleen voor grafische kaarten te gebruiken is, biedt een veel grotere snelheid en tal van nieuwe eigenschappen.

Hoe werkt AGP

AGP werd geïntroduceerde als efficiëntere manier om streaming videobeelden en 3-D beelden te leveren, deze functies werden namelijk steeds belangrijker in die tijd. Vóór AGP was de standaardmethode de PCI bus. De PCI bus werd gebruikt om informatie van de grafische kaart aan de CPU (processor) te leveren. Deze PCI bussen kunnen veel pakketten aan informatie gelijktijdig richting de CPU sturen. Het nadeel hiervan is dat als de informatie eenmaal is aangekomen, deze achteraan in de rij moet wachten tot het aan de beurt is.

Dit heeft vele jaren goed gewerkt, maar door de ontwikkelingen van het internet en software werd er steeds meer van de grafische kaart gevraagd. Hierdoor was het nodig dat de grafische kaart voorrang ging krijgen op andere componenten die op de PCI bussen waren aangesloten.

De Knelpunten van PCI

Het ontwerp van AGP is gebaseerd op dat van PCI. Het verschil is dat AGP een rechtstreekse verbinding heeft met de CPU. Op deze manier is AGP veel sneller dan PCI.

AGP is ontworpen met het idee om alle knelpunten die PCI heeft aan banden te leggen. Met AGP wordt er efficiënter gebruik gemaakt van het systeem. Dit wordt gedaan op de volgende manier:

Eigen poort – Er zijn geen andere componenten verbonden met de AGP poort. Door zijn eigen verbinding met de CPU kan de AGP poort altijd op volledige capaciteit werken.
Pijplijn – Deze methode van data organisatie zorgt dat de grafische kaart meerdere pakketen informatie kan ontvangen en daarop kan reageren. Een simpel voorbeeld:

Met AGP kan de grafische kaart een verzoek met alle informatie die nodig is om een afbeelding op het scherm te tonen ontvangen en meteen tonen. Met PCI zou de grafische kaart eerst de informatie van de hoogte van de afbeelding ontvangen, moeten wachten….dan de informatie over de breedte van de afbeelding ontvangen, dan wachten….deze informatie combineren, en dan sturen richting beeldscherm.
Sideband Addressing – Zoals met een brief moet alle infomatie die in een computer wordt uitgewisseld een adres hebben waar het naar toe moeten en waar het vandaan komt. Het probleem van PCI is dat dit aan het totaal pakket van data wordt toegevoegd. Dit zou het zelfde zijn als je een briefkaart stuurt aan een vriend en deze in een envelop steekt waarop je geen adres vermeld. Hierdoor zou het postkantoor de envelop openen om te kijken waar de kaart heen moet. Dit vraagt tijd van het postkantoor. Ook neemt het adres op de briefkaart ruimte in, die ergens anders voor kan worden gebruikt.

Met sideband adressing worden 8 lijnen in het data pakket gereserveerd voor de adressering. Dit zorgt dus voor een adres op de envelop, waardoor er ook meer ruimte op de briefkaart vrij komt en het systeem minder belast wordt doordat de envelop niet meer open hoeft te worden gemaakt.