Waarom een Acer Aspire One uit elkaar halen

De Aspire One is een netbook PC van Acer. Deze kan om verschillende redenen uit elkaar moeten worden gehaald. Voorbeelden hiervan zijn voor het uitbreiden van het intern geheugen of het vervangen van de harddisk. Voor deze acties zal deze netbook voor een groot gedeelte uit elkaar moeten worden gehaald.

Hoe werkt een Acer Aspire One uit elkaar halen

De netbook is een kwetsbaar artikel, ga dus zorgvuldig te werk. Leg tijdens het openen een doek op tafel om beschadigingen tegen te gaan. Sorteer de schroeven die je verwijderd goed, zodat je bij het terugzetten nog weet welke waar terug moet.

Fase 1: De accu en de rubberen voetjes
Zorg dat de netbook uit staat en verwijder de accu en de 2 bovenste van de 4 rubberen voetjes om bij de schroeven te kunnen.

Fase 2: De bodem
Schroef de 8 schroeven van de bodemplaat los. Let hierbij op de verschillende maten. De drie schroeven op de plek waar de accu zit zijn korter. Deze moeten dus weer op de zelfde plek terug.

Fase 3: Hoe toetsenbord
3.1 Om het toetsenbord te verwijderen moeten aan de bovenkant drie palletjes naar achteren worden gedrukt. Tijdens het drukken moet tegelijkertijd het toetsenbord naar boven worden getilt. Doe dit werk erg voorzichtig met een kleine schroevendraaier. of nog beter een bankpasje/creditcard en vergeet dan niet de zijkanten van het toetsenbord te liften daar zitten ook nog 2 nokjes

3.2 Als het toetsenbord los is draai je het om. Hier kom je een flatkabel tegen, deze klik je los door het bruine palletje op het moederbord naar boven te liften.

Fase 4: De bovenkant
Verwijder de 6 schroeven die na het verwijderen van het toetsenbord tevoorschijn zijn gekomen. Let op dat er één anders is. Deze kun je herkennen aan de zilver kleur. Let op dat deze weer op de zelfde plek terug komt. Deze zit helemaal rechts/midden op de foto. Als deze schroeven los zijn, haal de de flatkabel van het touchpad los. Nu kun je de bovenkant voorzichtig los maken van de onderkant. Deze zit vastgeklikt en komt met nagel of een schroevendraaier makkelijk los.

Fase 5: Draadloos module en het moederbord
5.1 Verwijder de draadloos module door de twee draadjes voorzichtig los te trekken. De gouden plugjes zitten er namelijk gewoon op geklikt. Een andere mogelijkheid is om de “plugjes” gewoon te laten zitten en de module aan de kant te leggen, je hebt er geen last van en vergis je je ook niet met de “plugjes”. Vervolgens draai je de ene schroef waarmee hij vast zit er uit om de module te kunnen verwijderen.

5.2 Hierna kan het moederbord los gemaakt worden. Hiervoor moeten om te beginnen 6 schroeven verwijderd worden. Let hierbij op de twee schroeven helemaal links bovenin. Deze zijn langer dan de rest. Schroef deze dus op de juiste plaats terug. Dan blijven de kabel van het beeldscherm rechts bovenin en de kabel midden op het bord over. Schuif deze gewoon naar onderen los. De netbook is nu zover uit elkaar dat alle vervolgacties uitgevoerd kunnen worden.

Goed om te weten

    1. Het moederbord is door bovenstaande acties te verwijderen. Als je deze na het verwijderen omdraait kom je de SODIMM poort tegen waarmee het intern geheugen uit te breiden is. Het type geheugen wat je het beste kan gebruiken is PC2-5300 RAM geheugen. Er kan maximaal 1GB bijgezet worden.
    2. Nu hij open is, kijk gelijk even als de schroeven wel allemaal vastzitten, met name de hardeschijf houder wil wel eens loszitten. Blaas ook de fan even schoon.
    3. Het in elkaar zetten gaat in omgekeerde volgorde en denk dan wel weer om de juiste schroeven op de juiste plaats te plaatsen.
    4. De rubberen voetjes (serienummer 47.S0207.003) en meerdere onderdelen van de Aspire One kun je nabestellen bij de officiële Acer onderdelen dealer.